Te grote verzendverpakkingen

Een maandje geleden kreeg ik last van mijn rug, dus ik bestelde online twee doosjes Diclofenac. Ik kreeg de volgende dag een bericht van PostNL dat ze het die dag niet gingen lukken om mijn pakketje te bezorgen.

De volgende ochtend werd er aangebeld, de koerier stond voor de deur. Ik woon op 3 hoog en vroeg hem door de intercom waarom hij het niet in de brievenbus deed. Dit pakketje past niet in de brievenbus zei hij…

Toen ik beneden kwam en het pakketje aannam zag ik waarom. Mijn twee doosjes Diclofenac zaten in een veel te grote doos, die inderdaad niet in de brievenbus past. Ik heb wel eens vaker iets toegestuurd gekregen waarbij de doos meer lucht dan inhoud bevatte, maar dit was wel erg bijzonder!

Veel te grote verzenddoos

 

2 doosjes in een grote verzenddoos

Deze twee doosjes hadden makkelijk in een brievenbusdoos kunnen worden verzonden. Of zelfs in een luchtkussen envelop. Dat had deze webwinkel flink wat verzendkosten gescheeld.

Het had dus makkelijk met de post mee kunnen worden verstuurd waardoor ik het wel binnen een dag in huis had gehad. Ik had dan ook niet een extra keer 3 trappen af en op gehoeven. Met flinke rugpijn doe je dat liever niet.

Wat kunnen we doen tegen te grote verpakking?

Het komt veel vaker voor dat er een veel te grote verzenddoos wordt gebruikt door webwinkeliers. Ik denk dat het slim is om dit onderwerp aan te pakken, want er worden vandaag de dag ontzettend veel pakjes verstuurd.

Te grote verzenddozen leveren naast de onnodige verzendkosten en slechte klantervaring dus ook nog flink onnodige milieubelasting op. En dat is toch echt een actueel maatschappelijk probleem.

Ik heb dit onder de aandacht gebracht bij verpakgigant.nl, misschien kunnen we samen met de brancheorganisatie en oplossing vinden om meer aandacht te geven aan milieuvriendelijke verpakmaterialen en dus het gebruik van te grote verzenddozen.