Hoe ziet de financiële toekomst er uit voor de gemiddelde Nederlander?

Sinds april 2020 zit het land op slot, want er is een nieuw virus in de wereld. Om de verspreiding van dit virus te stoppen zijn er vele maatregelen genomen, waarover niet iedereen het eens is. De grootschalige lockdown’s wereldwijd hebben de economie een flinke klap gegeven en de effecten zullen nog jarenlang voelbaar zijn.

Hoe land dit gaat duren is nog niet bekend, maar de impact voor de arbeidsmarkt valt te voorspellen. Vele mensen gaan hun baan verliezen en komen dan in een situatie waarin het vechten om werk wordt. Kwalificaties, competenties en vaardigheden worden nog belangrijker. Omscholing en bijleren wordt essentieel.

Wat gebeurt er met het Netto loon van deze groep die getroffen wordt door deze crisis? De kans bestaat dat zal mogelijk zelfs gaat dalen.  De gesprekken over het basisinkomen komen weer op gang, maar zit iedereen daar ook echt op te wachten? Wat is “de catch”? De theorie is goed, maar maar is het echt zo dat mensen dan meer tijd nemen om zich te ontwikkelen? Of komt er een groep mensen van de 4e klasse? Niet tevreden omdat ze niet genoeg hebben, maar ook niet gemotiveerd of gestimuleerd om zichzelf te ontwikkelen. Een situatie kan ontstaan dat een gebrek aan voldoende kansen tot een soort apathie leidt. Een vandaag de dag veel voorkomend probleem in ontwikkelingslanden, maar ook al jaren een vele Zuid-Europese landen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Wij zullen ons in Nederland ervan bewust moeten zijn dat een dergelijke situatie gewoon spreekwoordelijk om de hoek staat. Wil je niet tot die klasse behoren zal je echt je best moeten gaan doen. Dat was natuurlijk al zo, maar deze ontwikkeling zit in een sneltreinvaart. Het gevaar van Robotisering was al jaren geleden benoemd, maar het gevaar van de lockdown zagen we niet aankomen. De grote multinationals en de online-spelers groeien hard, terwijl de kleine ondernemer onder grote druk staat. En dat terwijl het MKB al decennia de ruggengraat van de economie is.  Het advies is dus, ontwikkel je vaardigheden aan de hand van baankansen, voor de beroepen waar veel vraag naar is.