Waarom Raoul morgen Groen Links stemt

WAAROM IK MORGEN GROENLINKS STEM (5 minuten leestijd)

Zojuist heb ik mijn profielfoto omgezet. Is dat verandering Raoul? Nee. Die verandering moet worden ingezet door ons. Ik beschouw het als een democratische plicht om altijd gebruik te maken van het stemrecht. Nietszeggende referenda incluis.

 

Men heeft mij de afgelopen maanden meer dan eens -dank u Facebook algoritmes- voorbij zien komen met reacties op internettrollen maar ook op mensen waarvan ik denk dat ze oprecht zo cynisch in het leven staan. Die laatste groep mensen heeft het grootste recht om te stemmen op een andere partij. Toch ben ik er van overtuigd dat cynisme, angst en met name verdeelpolitiek ons land geen stap verder gaat helpen. Eerder achteruit.

We zien hoe Amerika verdeeld is geraakt. Hoe mensen elkaar van alles verwijten. Hoe media wordt geweerd uit persconferenties. Waar niemand meer opkijkt van leugens en men blind Fake news blijft delen. Een land dat wordt geleid door een narcist die klimaatverandering ontkent en miljardairs het kabinet laat leiden.

We zien hoe het Brexit debacle heeft geleid tot onzekerheid en verdeling. Na de eerste paar uren nadat de stemhokjes dicht gingen piekte het aantal zoekopdrachten online naar “wat gebeurt er als we uit de EU stappen”… en nu willen de Schotten uit het Verenigd Koninkrijk.

We zien hoe Erdogan besluit om zijn macht uit te breiden door verdere verdeel en heerspolitiek te voeren en dit zelfs grensoverschrijdend ons land doet aantasten. Waar onze Turkse Nederlanders -natuurlijk- moeten beseffen dat hun vrijheid hier veel groter is dan in hun moederland, maar we dit ook moeten blijven benadrukken.. En niet moeten meepraten op het niveau van deze bijna-dictator.

In deze tijden is een progressief en vooral GROEN beleid iets wat ik ons land en met name onze kinderen gun.

Mijn wensenlijstje.. of noem het mijn idealen:

Ik wens dat we niet langer terrorisme en hiermee vluchtelingenstromen financieren door nog langer afhankelijk te blijven van olie.

Ik wens dat we niet langer onze zorgstaat verdelen en daadwerkelijk de marktwerking in de zorg gaan beperken.

Ik wens dat onze premier er eentje is die inclusief optreedt naar de buitenwereld. Geen pleur op. Geen als dan. Maar gewoon, in eerste instantie. Kom erbij. Doe mee. De toon in het debat is veel te hard en wordt onhoudbaar als we daar allemaal in mee blijven gaan. Dan is een premier die het goede voorbeeld geeft een absolute must.

Ik wens dat economische groei niet langer een uitgangspunt is van het regeringsbeleid. De hebberigheid heeft ons meermaals de das omgedaan. Talloze werklozen, veel mensen in de schuldsanering en een enorme verbitterde groep met cynische, beschadigde mensen. Daar moet geen mensen meer bij komen.

Ik wens dat solliciteren anoniem kan geschieden. Om iedereen een gelijke kans te kunnen geven op basis van inhoud en ervaring. Niet op basis van leeftijd, achternaam of huidskleur.

Ik wens dat natuurgebieden niet langer aangeroerd worden om onze gasvoorziening of behoefte aan asfalt aan te vullen maar wil dat iedere euro in duurzame alternatieven wordt gestoken. Dat betekent wat mij betreft dat ik meer ga betalen als ik de spits in duik.

Ik wens tenslotte dat wij als burgers meer gaan zien en beseffen hoe geweldig het is om in dit land te mogen wonen. Dat we bevoorrecht zijn, hoe zwart de huidige situatie ook lijkt te zijn.

Elders zijn er landen waarin de rechten van mensen grof worden geschonden.

Waar je dagelijks moet afvragen of je kinderen wel thuis komen.

Waar de media je enkel voorziet van wat de overheid wilt dat er wordt vertoond.

Waar de smog moordend is en zwervers het straatbeeld bepalen.

Waar de zorg bij lange na niet zo toegankelijk is.

Waar de sociale voorzieningen amper aanwezig zijn waardoor doorwerken op je 70e geen luxe maar een must is.

Ik stem voor ons land. Ons vrije land met een bijzondere diversiteit aan mensen, natuur en idealen.

Ik stem voor optimisme. Op een progressieve partij die de bovenstaande idealen zo veel mogelijk deelt. Een groenere toekomst met minder hebberigheid, cynisme en oppervlakkigheid.

Ik stem GroenLinks. En jij?

Raoul Van Heerden