Factcheck: Bill Gates & de Media

Onlangs publiceerde de Nederlandse longarts David Prins een video waarin hij kritische vragen stelt nadat de Nederlandse minister van Volksgezondheid aankondigde dat het “normale leven” niet op gang kan komen voordat er een vaccin voor het Coronavirus is.

In deze video stelt David Prins een aantal vragen, waaronder over de rol en de mogelijke belangenverstrengeling die Bill Gates in het geheel heeft. In reactie op deze video wordt David Prins door velen met de grond gelijk hij als “complotdenker” die veel ongefundeerde uitspraken zou hebben gedaan.

Laten we kijken in hoeverre zijn uitspraken ongefundeerd zijn, beginnend met de mogelijke invloed die Bill Gates in de media heeft.

Op zondag 17 mei 2020 begin ik met mijn zoektocht via Google. Ik had een paar namen gehoord in een interview met oud NRC journalist Karel van Wolferen.

Wanneer ik Google op “Gates Foundation BBC” vind ik al snel een artikel uit 2011 dat gaat over een donatie van $20.000.000 aan de BBC service world trust (link naar bron).

Het doel van deze donatie is “The grant will largely be used to support efforts to disseminate information about public-health initiatives in Bihar“.

Vertaling: “De subsidie zal grotendeels worden gebruikt ter ondersteuning van de inspanningen om informatie over volksgezondheidsinitiatieven in Bihar te verspreiden“.

Wat betekent dat? Waarom is het nodig om zoveel geld te doneren om ervoor de zorgen dat er (door de BBC) informatie over de volksgezondheidsinitatieven in Bihar wordt verspreid? Welke initiatieven gaat dit om?

Ik ga zoeken en vind verschillende verhalen over de polio vaccinaties die de Gates Foundation tussen 2000 en 2017 in India heeft uitgevoerd.  Deze hebben tot veel controversie geleid, hieronder vind je 2 bronnen die elk het verhaal van een andere kant laten zien:

Ik doe geen uitspraak over welke versie de waarheid bevat, maar stel een vraag die volgens mij gesteld moet worden:

Is het mogelijk dat er een correlatie is tussen de polio vaccinaties en de donatie van $20M aan de BBC om “informatie over de volksgezondheidsinitiatieven in Bihar te verspreiden”?  Bihar is een staat in Oost-India aan de grens met Nepal.

Het overzicht van betaalde donaties aan de BBC komt uit op een totaal van $51.298.770,- . Zie hier het overzicht van donaties dat van de Gates Foundation komt.

Grants for BBC Media

GRANTEE YEAR  ISSUE PROGRAM AMOUNT
BBC Media Action 2019 Empower Women and Girls Global Growth & Opportunity $2,034,790
BBC Media Action 2019 Water, Sanitation and Hygiene Global Growth & Opportunity $2,994,305
BBC Media Action 2018 Global Health and Development Public Awareness and Analysis Global Development $599,974
BBC Media Action 2017 Water, Sanitation and Hygiene Global Growth & Opportunity $1,874,283
BBC Media Action 2016 Water, Sanitation and Hygiene Global Growth & Opportunity $1,396,647
BBC Media Action 2015 Water, Sanitation and Hygiene Global Growth & Opportunity $510,474
BBC Media Action 2015 Family Planning Global Development $1,449,689
BBC Media Action 2014 Delivery of Solutions to Improve Global Health Global Development $511,282
BBC Media Action 2013 Enteric and Diarrheal Diseases Global Development $4,179,158
BBC Media Action 2010 Enteric and Diarrheal Diseases Global Development $27,637,483
BBC Media Action 2009 and earlier Inform and Engage Communities Special Projects $1,323,302
BBC Media Action 2009 and earlier HIV Global Health $6,392,782
BBC Media Action 2009 and earlier Global Health and Development Public Awareness and Analysis Global Policy & Advocacy $394,601

Dat is echt een bijzonder hoog bedrag, waarom doneert de Gates Foundation zo’n bedrag aan een mediabedrijf? Hoe groot is de kans dat er met zulke bedragen negatieve berichtgeving over de Gates Foundation wordt gegeven door de BBC?

Verder kijk ik naar een ander belangrijk medium, the Guardian vind ik een minder schokkend bedrag, maar zeker een bedrag van betekenis: $9.280.359

GRANTEE YEAR  ISSUE PROGRAM AMOUNT
Guardian News & Media Ltd 2018 Public Awareness and Knowledge Sharing Global Policy & Advocacy $150,000
Guardian News & Media Ltd 2017 Inform and Engage Communities Global Policy & Advocacy $2,893,865
Guardian News & Media LLC 2016 Inform and Engage Communities Global Policy & Advocacy $550,000
Guardian News & Media Ltd 2011 Inform and Engage Communities Global Policy & Advocacy $5,686,494

Waarom geeft de Gates Foundation zoveel geld aan mediabedrijven? In de tijd dat ik zelf in de betaalde media werkte heb ik wel wat zaken geleerd. Bij commerciële media is het voor journalisten erg lastig om iets negatiefs te schrijven over de belangrijke adverteerders, zonder op het matje geroepen te worden.

Er is al eerder geschreven over “Schaden de donaties van Gates de objectiveit van de media?” Dus nee, ik ben niet de eerste die zich dit afvraagt.

In het jaar 2011 toen de grote donatie aan de BCC werd gedaan onderzocht de Seattle Times de verdere donaties. In hun artikel vinden we namen zoals mediabedrijven ABC en PBS, waarbij volgens het onderzoek het totaal op dat moment op $70.000.000 komt. In het artikel staat ook de volgende vraag:

“Is it media? Is it public education?

A new grant from the Bill & Melinda Gates Foundation illustrates the way lines have blurred between traditional media and new ways to communicate about health and development.””

Een terechte vraag en een zeer scherpe observatie (bron), de grenzen tussen media en vormen van nieuwe communicatie vervagen. Het doel van deze bestedingen wordt ook onduidelijker

Als ik in de Grants Database van de Bill & Melinda Gates foundation zoek op het woord “journalism” krijg ik 76 resultaten, van allerlei namen waar in ieder geval BBC en Guardian News & Media niet tussenstaan. Deze resultaten hebben een totale donatie waarde van $67.704.712  

Dus slechts 3  gerichte zoekopdrachten in de Grants Database leiden tot een donatie bedrag van ruim $125.000.000 , dat aan grote en minder grote mediapartijen is overgemaakt.

De feiten:

  • De Gates Foundation geeft aanzienlijke donaties aan mediabedrijven
  • In de media die donaties van hem ontvangen zijn weinig kritische berichten over de Gates te vinden

 

Kijk na ook nog even naar de insiders bekentenis  “gekochte journalisten” van Udo Ulfkotte en vraag jezelf dan af… Hoe groot is de invloed van Bill Gates in de media?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *