Mobiele locatiegegevens delen helpt niet tegen Corona

Minister De Jonge wil dat telecomproviders locatiegegevens van hun klanten overhandigen in de strijd tegen het coronavirus. Dit is totaal zinloos en in strijd met onze burgerrechten!

Met locatiedata zou het RIVM de bewegingen van mensen en daarmee mogelijk de verspreiding van het virus in de gaten kunnen houden

De argumentatie die Minister De Jonge geeft is de volgende:

De data van telecomproviders moeten het RIVM helpen bij onderzoek naar het coronavirus. Het gaat om geanonimiseerde locatiedata, die moeten worden gedeeld voor de “wetenschappelijke behoefte van het RIVM”. Met locatiedata zou het RIVM de bewegingen van mensen en daarmee mogelijk de verspreiding van het virus in de gaten kunnen houden.

De vraag de je jezelf moet stellen is hoe gaat de het traceren beweging van mensen helpen als er niet getest wordt op Corona? Je moet dan namelijk weten of deze bewegende mensen dan besmet zijn. En dat weten we niet, want er wordt niet getest. Er is overigens nog aardig wat te vragen over de betrouwbaarheid van deze testen. Er wordt namelijk niet getest op de aanwezigheid van het Coronavirus, maar op de aanwezigheid van een RNA-string die in veel organismen voorkomt.

Er is dus onvoldoende en inaccurate besmettingsdata waardoor dit hele idee werkelijk onzinnig is. Als er al correcte besmettingsdata zou zijn, hoe ga je dit combineren met zgn.  “geanonimiseerde locatiedata”? Je kunt de beweging van het virus niet traceren als je niet weet of die personen besmet zijn. Het delen van deze data is dus niet effectief en de toelichting is ook nog eens dubieus.

De lockdowns en andere corona-maatregelen zijn niet als effectief bewezen

De besmettingdata is dus onvolledig. Maar als we dan nog kijken naar de beschikbare data is helemaal niet gebleken dat de maatregelen effectief zijn. Laten we eens kijken naar de sterfte cijfers van de “intelligente lockdown” van Nederland, de “volledige lockdown” van Frankrijk en de “geen lockdown” in Zweden. Welk land heeft het laagste sterftecijfer per 1000 inwoners… Zweden!

Nederland vs Zweden

Corona statistieken Nederland vs Zweden
Als we de statistieken van Nederland en Zweden vergelijken is er amper verschil in besmettings- en sterftecijfers, qua sterftecijfer doet Zweden het net iets beter dan Nederland

Maar het beeld wordt nog vele interessanter wanneer we de cijfers van het land met zo ongeveer de strengste lockdown in Europa vergelijken met Zweden. Het gemiddelde sterftecijfer ligt in Frankrijk 30% hoger!

Coronavirus statistieken Frankrijk vs Zweden 7 mei 2020
Het sterftecijfer in Frankrijk ligt 30% hoger dan in Zweden. Ook het aantal besmettingen per 1000 inwoners ligt hoger. De strenge maatregelen zijn dus niet effectief en werken mogelijk zelfs negatief.

Dus als lockdowns als niet werken tegen het verspreiden van het virus, hoe gaat het verzamelen van locatiedata dan wel helpen?

Buig de Curve… welke curve?

Wij zijn vanaf half maart bang gemaakt met de voorspelde besmettingcurve. Ik zal eerlijk vertellen dat die plaatjes ook mij behoorlijk bang maakten, dus ik was vorige maand ook een redelijke voorstander van het social distancing model.

Maar de cijfers spreken iets heel anders. De modellen die gebruikt werden kloppen niet, want zonder die maatregelen zouden we in Zweden een redelijke hockeystick grafiek (de curve) moeten zien.

De voorspelde groeicurve in besmettingen die zonder zware maatregelen zou ontstaan is verre van zichtbaar in Zweden. Dus hoe zit het met dat rekenmodel?

Want het argument voor het uitblijven van de curve is toch de effectiviteit van de maatregelen? Dat is wat de modellen ons voorspelden. De daadwerkelijke data ontkracht dus de theorie. Sterker nog, deze geeft blijk van juist het tegenovergestelde effect!

De Nederlandse en Europese economie wordt een redelijke schade aangedaan met dit beleid en nu moeten we ook nog eens onze privacy gaan inleveren? Nee lieve mensen… dit helpt ons burgers niet. Dit plan is overigens al een tijdje in de maak, want dit idee is op 20 maart al door de Europese Commissie goedgekeurd.  Dat had je zeker nog niet gehoord in het nieuws?

Waarschijnlijk is het Minister De Jonge al een case aangedragen die de effectiviteit van dit model bevestigd? Vast niet. We moeten hier supersnel een stokje voor steken, want dit is een grote stap richting het Chinese Model. Er hangen al aardig wat camera’s overal in Nederland en een upgrade voor gezichtsherkenning is zo uitgevoerd.

Zijn jouw vrijheid, jouw privacy, jouw burgerrechten, jouw sociale banden, jouw inkomen en al die rechten van jouw Medelanders ook belangrijk voor je?

Of wil je alleen maar dat je op een juiste wijze door de overheid wilt voorgelicht? Doe dan wat:

Wat kan je doen?